Työsopimus

Pirkanmaan hyvinvointialue on alkanut tarjota työntekijöille työsopimuksia, jotka sisältävät lukuisia kyseenalaisia kirjauksia. Hyvinvointialue ei ole näistä kirjauksista neuvotellut henkilöstöedustajien kanssa, vaan Pirha on yksipuolisesti päättänyt pyrkiä heikentämään henkilöstön asemaa aiempaan verrattuna.

uuden työsopimuksen saatat joutua tekemään esimerkiksi silloin, jos aiempi määräaikainen työsopimuksesi on päättymässä, tulet uutena työntekijänä hyvinvointialueen palvelukseen tai jos siirryt hyvinvointialueen sisällä uuteen tehtävään. Jos siirryt hyvinvointialueen sisällä samalla tehtävänimikkeellä uuteen työyksikköön ei uutta työsopimusta pääsääntöisesti tarvita, koska työsuhde samaan työnantajaan jatkuu ja vanha työsopimus on edelleen voimassa.

Uuden työsopimuksen ehdoista neuvotellessasi kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

 

Tehtävänimike

Tehtävänimike kertoo, mitä tehtäviä sitoudut palkkaa vastaan tekemään, esim. lähihoitajan tai röntgenhoitajan tehtäviä. Työehtosopimusten mukaan työnantaja saa myös siirtää työntekijän toisiin tehtäviin korkeintaan kahdeksan viikon ajaksi.

Pirkanmaan hyvinvointialue pyrkii kirjauttamaan työsopimuksiin lauseen, jossa "työntekijä on velvollinen suorittamaan myös muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan ja työkokemustaan vastaavaa työnantajan osoittamaa työtä". Tämä lause työsopimuksessa tarkoittaisi, että työnantaja voisi määrätä esimerkiksi sairaanhoitajan tekemään osan työajastaan laitoshuoltajan tai sihteerin töitä, tai fysioterapeutin toimimaan osan työajastaan hoiva-avustajana.

Työnantaja saattaisi lisäksi tulkita että mikäli työsopimuksessa on edellä mainittu kirjaus, olisi sillä oikeus siirtää työntekijä toisiin tehtäviin yli kahdeksan viikon ajaksi, riippumatta siitä mitä työehtosopimuksessa asiasta määrätään.

Tämä kirjaus työsopimuksessa saattaisi tulla vastaan myös silloin, jos yt-neuvottelujen tai vaikkapa pandemian takia jouduttaisiin toimintoja järjestelemään uudelleen. Tällöin olisi todennäköistä, että ensisijaisesti siirrettäisiin niitä työntekijöitä joilla tämä kirjaus työsopimuksessa on.

 

Työn suorituspaikka työsuhteen alkaessa

Pirha pyrkii kirjaamaan työsopimuksiin maininnan, jonka mukaan työn suorituspaikka olisi koko Pirkanmaan hyvinvointialue ja että työn suorituspaikka voi vaihdella hyvinvointialueen sisällä. Pelastuslaitokselta siirtyneille työntekijöille tämä kirjaus lienee tuttu ja heistä moni on jo töihin tullessaan muutenkin sopinut siitä, että asemapaikka voi vaihdella. Kuitenkin esimerkiksi sairaalaan tietylle osastolle töihin tulevalle työntekijälle tällainen kirjaus on turha, ja saattaa johtaa myös siihen että työntekijä päättää valita mennä töihin toiselle työnantajalle.

Tämä kirjaus työsopimuksessa tarkoittaa, että työnantaja voisi halutessaan määrätä työntekijän vastoin tämän tahtoa töihin vaikka toiselle puolelle maakuntaa joko yksittäisiksi työvuoroiksi tai pysyvästi. Siirto saattaisi edellyttää asiasta keskustelua yhteistoiminnan hengessä työntekijän kanssa, mutta ei välttämättä edellyttäisi ns. irtisanomisperusteen olemassaoloa.

Äärimmäisissä tilanteissa voisi käydä niin, että työntekijä siirrettäisiin toisella puolella maakuntaa sellaiseen työpisteeseen, jonne hän ei esimerkiksi oman auton puuttumisen tai lasten hoidon järjestelyjen vuoksi ei pääse. Ja mikäli työntekijä ei tällöin menisi uudelle työpisteelle työnantajan osoittamina aikoina, voisi työnantaja tulkita työntekijän rikkoneen työsopimuksen ehtoja ja käyttää sitä perusteena purkaa työsuhde tai irtisanoa työntekijä.

 

Koeaika

Koeaikaa saa työsopimuslain mukaan käyttää vain työsuhteen alussa. Kestoltaan koeaika voi olla korkeintaan kuusi kuukautta, määräaikaisissa työsuhteissa ei kuitenkaan enempää kuin puolet työsopimuksen pituudesta.

Jos työntekijälle tehdään useita työsopimuksia peräkkäin, voi koeaikaa silloinkin käyttää vain työsuhteen alussa. Jos aiemmassa työsopimuksessa on jo ollut koeaika, eikä työsopimusten välillä ole katkoja, ei seuraavissa työsopimuksissa saa enää uudestaan koeaikaa olla. Poikkeuksena tilanteet jossa työntekijä siirtyy toisiin tehtäviin, esim. jos sairaanhoitaja siirtyisi osastonhoitajaksi.

 

Varallaolo

Pirkanmaan hyvinvointialue on kirjauttanut joidenkin työntekijöiden työsopimuksiin pykälän, jonka mukaan he sitoutuisivat varallaoloon. Tällaisia kirjauksia on laitettu myös sellaisten työntekijöiden työsopimuksiin joiden työtehtäviin ei varallaoloa kuulu. Tällaiset kirjaukset ovat työaikalain vastaisia.

Työaikalain mukaan varallaolon keskeisten ehtojen on oltava työntekijän tiedossa ennen kuin hän sitoutuu varallaoloon. Näitä keskeisiä ehtoja ovat esimerkiksi varallaolon määrä ja toistuvuus, varallaolosta maksettava korvaus sekä se kuinka pian työntekijän edellytetään saapuvan töihin varallaolon aikana. Mikäli näitä ehtoja ei ole työntekijälle kerrottu ennen suostumuksen antamista, on suostumus mitätön. Suostumukset on pyydettävä uudestaan myös silloin, jos työnantaja yksipuolisesti muuttaa varallaolon keskeisiä ehtoja.

 

Palkan suuruus

(täydentyy myöhemmin)

 

Voiko työsopimuksen kirjauksista neuvotella?

Työsopimusta tehtäessä voi ja pitääkin neuvotella tulevan työsuhteen ehdoista työntekijän ja työnantajan välillä. Neuvottelun tulisi olla kahden tasavertaisen osapuolen välinen neuvottelu, jossa sekä työntekijällä että työnantajalla on mahdollisuus esittää omia ehdotuksiaan työsopimuksen kirjauksiksi. Julkisella puolella tähän ei tosin ole totuttu. Pirkanmaan hyvinvointialueella moni työntekijä onkin jo saanut vastaukseksi että mikäli työnantajan esittämät kirjaukset eivät sellaisenaan kelpaa, ei työntekijä ole tervetullut töihin. Hyvinvointialue on toiminut näin myös sellaisissa työyksiköissä jotka kärsivät työntekijäpulasta. Työntekijän asema työsopimuksen kirjauksista neuvoteltaessa hyvinvointialueen kanssa ei siis ole kaksinen.

Työsopimuksen ehdoista neuvottelee työnantajan puolesta se työnantajan edustaja, joka työsopimuksen allekirjoittaa. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä on määritelty ketkä ottavat työntekijät työsuhteisiin, ja täten heille on neuvotteluoikeudet työsopimusten kirjauksista delegoitu. Julkisella sektorilla elää kuitenkin sitkeästi käsitys että työsopimusten kirjauksista neuvotteleminen olisi kiellettyä, mutta se käsitys on virheellinen.

Mistä työsopimuksen kirjauksista sitten voi neuvotella ja mistä ei? Työsopimuksen sisältö riippuu sopijaosapuolten (työnantaja ja työntekijä) tarpeista, jolloin työsopimukset saattavat olla erilaisia riippuen siitä millaiseen tehtävään työntekijä palkataan. Jos tehtävä ei sisällä liikkumista esimerkiksi eri sairaaloiden välillä, voi sopimukseen kirjata työntekopaikaksi vaikkapa yksittäisen sairaalan. Samoin kirjaus siitä mitä työtehtäviä työntekijä on palkattu tekemään on aina työntekijän ja työnantajan kesken sovittavissa.

Työnantajan pitää kohdella työntekijöitä tasavertaisesti ellei siitä poikkeamiseen ole hyväksyttäviä perusteluja, joten rajoituksiakin on sille mitä työnantaja voi työsopimuksiin kirjata. Esimerkiksi tehtäväkohtainen palkka, noudatettava työehtosopimus ja noudatettava työaikamuoto ovat asioita, jotka perustuvat joko työnantajan käyttämään palkkausjärjestelmään tai työehtosopimuksen kirjauksiin. Näin ollen niistä on hankalampi sopia työsopimuksella toisin kuin esimerkiksi työntekopaikasta tai siitä kuuluuko työtehtäviin vaikkapa hoitotyön lisäksi jotain muita tehtäviä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen työsopimuksissa on kohta "lisätietoja", jonne työntekijä ja työnantaja voivat halutessaan tarkentaa sopimuksen kirjauksia tai sopia asioista jotka eivät muualla työsopimuksessa ole olleet mainittuina.