Työvuorosuunnittelun uudistamista käsitelty Pirhan yhteistoimintaelimessä

3.3.2023

Paljon keskustelua herättäneessä työvuorosuunnittelun muutoksessa on päästy työnantajan kanssa vihdoinkin asialliseen keskusteluun. Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä oli viime viikolla 22.3. asialistalla aihe: Työvuorosuunnittelun prosessi Pirkanmaalla.

Kokouksessa käytiin pitkä keskustelu työnantajan kanssa siitä, miten tässä asiassa edetään. Kyse ei ole siis pelkästä työvuorosuunnittelusta vaan myös kokonaan uuden ohjelmiston hankkimisesta työvuorosuunnitteluun liittyen. Monessa paikassa työvuorosuunnitteluohjelmistona on käytössä Titania, joka alkaa olemaan jo ohjelmistona kovin vanhentunut. Moni onkin varmaan kuullut lauseen ”Titania ei taivu tällaiseen tarpeeseen, vaan työntekijöiden on taivuttava Titaniaan”.

Kokouksessa sovittiin, että ohjelmiston hankinta ja työvuorosuunnittelun toimintamallien uudistamisen projekti eriytetään tulevaisuudessa toisistaan. Ensin hankitaan mahdollisimman toimiva ohjelmisto myös työntekijöiden kannalta katsottuna korvaamaan nykyiset Titania, Numeron jne. Sen jälkeen erillisenä asiana tarkastellaan, missä on tarvetta työvuorosuunnittelun toimintamallien uudistamiselle vai ovatko nykyiset toimintamallit jo toimivia.

Ohjelmiston hankinnan on määrä käynnistyä vielä tämän kevään aikana niin, että hankintaa ohjaavissa ohjausryhmissä sekä projektiryhmissä on mukana laaja henkilöstöedustajien joukko. Tällä tavalla pyritään blokkaamaan huonon ja toimimattoman ohjelmiston hankinta ja varmistetaan että uusi ohjelmisto tulee palvelemaan myös työntekijöitä. Ei niin, että työntekijät palvelisivat ohjelmistoa.

Ohjelmistohankinnan jälkeen on mahdollisuus aloittaa tarkistelemaan millaisia työvuorosuunnittelun toimintamallien uudistamisia on tarpeen tehdä. Työnantaja on ottanut vakavasti henkilökunnalta saadun palautteen, kiitos siitä kaikille. Tässäkin toimintamallien tarkastelussa ovat henkilöstönedustajat mukana, jotta saamme työntekijöiden toiveet ja tarpeet vietyä työnantajan tietoon jo valmisteluvaiheessa.

Pirkanmaan hyvinvointialue ei siis enää tavoittele sitä, että keskitetty ohjelmistoavusteinen työvuorosuunnittelu otettaisiin väkisin käyttöön kaikissa yksiköissä. Hyvinvointialueen uudet linjaukset mahdollistavat sen, että työvuorosuunnittelun tarpeita tarkastellaan myös yksikkökohtaisesti.

 

Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Juha Honkakosken blogi 1.3.2023:
Hyvä työvuorosuunnittelu lisää työhyvinvointia sote-alalla

 

 

Kommentti:

Pitkään siinä menikin, ennen kuin Pirkanmaan hyvinvointialue suostui aidosti ottamaan henkilöstön edustajia mukaan työvuorosuunnittelun käytäntöjen miettimiseen. Sinä aikana kun työnantaja yritti torpata pitää henkilöstön sivussa henkilöstöä koskevien asioiden suunnittelusta, ehtise tehdä itselleen paljon mainehaittaa sekä luoda epävarmuutta työntekijöiden keskuudessa. Eikä se epävarmuus nyt taikaiskusta minnekään tule katoamaan. Ja lopulta tietysti on niin, että vasta lopputulos ratkaisee.


Koko työvuorosuunnittelun uudistamista koskeva prosessi on muutenkin sisältänyt kummallisia piirteitä. Yksi oudoimmista hetkistä oli, kun hyvinvointialueen hallitus päätti että työvuorosuunnittelun uudistamista tulee käsitellä yt-ryhmissä. Siitä päätöksestä ei ehtinyt kulua edes kahta tuntia kun työnantajan edustajat sitten ilmoittivat että he aikovat lakkauttaa ne yt-ryhmät joissa asiaa oltaisiin aidosti voitu käsitellä.